ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο νομός Ευρυτανίας

καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από βουνά, είναι από τους πιο μικρούς νομούς στην Ελλάδα και ο πιο αραιοκατοικημένος. Κυριαρχεί το πράσινο με την πρωτοκαθεδρία να έχουν τα έλατα, οι δρυς και τα πλατάνια με μόνες εξαιρέσεις τα γαλοζοπράσινα νερά της λίμνης Κρεμμαστών και το άσπρο κατά την χειμερινή περίοδο ειδικότερα στις αλπικές ζώνες των ψηλότερων κορυφών.

Αυτά τα βουνά

είναι που τροφοδοτούν ακατάπαυστα ποταμούς όπως ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Ταυρωπός, ο Καρπενησιώτης και ο Κρικελιώτης, αυτά τα άφθονα τρεχούμενα νερά είναι που έχουν σμιλεύσει στους αιώνες τα πολυάριθμα φαράγγια της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, του 1991, η περιοχή της Ευρυτανίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές (καθαρότητα περιβάλλοντος) του κόσμου!

Το Καρπενήσι,

η πρωτεύουσα του νομού αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Σε αυτή την μικρή πόλη δεσπόζουν τρία από τα ψηλότερα βουνά του νομού, το Βελούχι, η Χελιδόνα και η Καλιακούδα τα οποία μάλιστα προσεγγίζονται από το κέντρο της πόλης σε ελάχιστη ώρα, προσφέροντας ένα ιδανικό πεδίο για μια πληθώρα δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, η ιππασία και η αναρρίχηση και το rafting στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε για τις χειμερινές δραστηριότητες, ski και snowboard μιας και σε μόλις 15 λεπτά από την πόλη και συγκεκριμένα στο Βελούχι λειτουργεί και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Μόλις 15 λεπτά από το Καρπενήσι

και με υψόμετρο 720 μέτρα στην βόρεια πλευρά του όρους Καλιακούδα βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό. Ένας πραγματικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής μιας και έχει κρατήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πέτρινη αρχιτεκτονική, με τα πολιάριθμα αρχοντικά και τα γραφικά πέτρινα σοκάκια.

Όπως τα περισσότερα χωριά του νομού βρίσκεται και αυτό φωλιασμένο σε πυκνό ελατοδάσος στο οποίο διατηρούνται μονοπάτια τα οποία κάποτε ήταν οι μόνοι οδοί προς τα γειτονικά χωριά Κλαυσί, Μικρό Χωριό, Αννιάδα, Δολιανά, Καρίτσα και Κοντίβα.

Σε κάποια από αυτά τα μονοπάτια της Καλιακούδας λοιπόν ξεκινάει η περιπέτεια μας!!