ΤΙ ΘΑ ΔΩ

Μία βόλτα

στα γραφικά σοκάκια του Μεγάλου Χωριού, γύρο από το οποίο θα πραγματοποιηθεί και το Κarpenissi Τrail είναι σίγουρα κάτι που επιβάλλεται. Με την ευκαιρία του να βρίσκεστε λοιπόν στην περιοχή σας προτείνουμε ακόμη να επισκεφτείτε:

Μονή Προυσού

Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου, η θέα αλλά και η μορφολογία της περιοχής είναι τέτοια που θα καταπλήξουν κάθε προσκυνητή αλλά και επισκέπτη.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Καλιακούδας.  Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελοπόταμο βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγω του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’60 σαν αποτέλεσμα της  κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, τροφοδοτείτε αδιάκοπα από τους ποταμούς Αχελώο, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι συνδέονται με την Γέφυρα της Επισκοπής και της Τατάρνας.

Ο Λόφος του Αγίου Δημητρίου

Ο λόφος του Αγίου Δημητρίου πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι που χτίστηκε εκεί το 1886, βρίσκεται νότια της πόλης του Καρπενησίου. Η ονομασία του δεν ήταν πάντα αυτή αλλά παλιότερα λεγόταν «Παλιόκαστρο» λόγω των ερειπίων αρχαίου αλλά και νεότερου κάστρου που βρίσκονταν στο χώρο. Από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να παρατηρήσει πανοραμικά την πόλη του Καρπενησίου και την απίστευτη ομορφιά που την περιβάλει.

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα πυκνά ελατοδάση, περιστοιχισμένο από τα Ευρυτανικά βουνά και μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Καρπενησίου βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου. Η γεωγραφική του θέση με το υψόμετρο των 900μ περίπου, το καθαρό οξυγόνο, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν το καθιστούν πόλο έλξης για ομάδες και μεμονωμένους αθλητές επιπέδου.

Μην ξεχάσετε κάποια από τα πιο δημοφιλή μουσεία

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Το ιστορικό, πετρόχτιστο, διατηρητέο μνημείο λειτουργούσε κάποτε ως σχολείο.  Πέρασε στην ιστορία όταν τον Μάιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η λεγόμενη κυβέρνηση του βουνού, πραγματοποιεί την πρώτη εθνοσυνέλευση για την εθνική αντίσταση. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με αξιόλογη συλλογή συγγραμμάτων ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται  έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τον φωτογράφο της αντίστασης Σπύρο Μελετζή, που απεικονίζει την διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης αλλά και άλλες εικόνες από την δράση των αγωνιστών. Στο μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821, που δημιουργήθηκαν για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους.

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας – Διαδραστικό Μουσείο

Ένα πρωτότυπο διαδραστικό Μουσείο στο Καρπενήσι, έχει αναλάβει τον ρόλο να παρουσιάσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας. Με βιωματικό τρόπο, υλοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής, από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, μέσω της μόνιμης έκθεσής του, αλλά και με τις διαδραστικές εφαρμογές του.

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Το μουσείο βουνού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έγινε πραγματικότητα χάρη στις δωρεές φίλων και αθλητών. Εδώ ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφερθεί εικονικά μέσω VR Headset σε δημοφιλή αξιοθέατα του νομού όπως το φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού

Ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό, φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό από εκθέματα μοιρασμένα σε τρία επίπεδα, όλα γενναιόδωρες προσφορές των κατοίκων της περιοχής. Στην αίθουσα του πρώτου επιπέδου μπορείτε να γνωρίσετε τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου αλλά και τον εξοπλισμό τους, καθώς και διάφορα σκεύη καθημερινής χρήσης. Στο δεύτερο επίπεδο την παράσταση κλέβει το ρολόι από το καμπαναριό του χωριού, που μετρούσε αδιάκοπα τις ώρες από το 1926 ως το 1988. Μαρτυρικά σημάδια του, τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών.  Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν επίσης μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων καθώς δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου σπιτικού. Στο τρίτο επίπεδο θα θαυμάσετε τις παραδοσιακές στολές της περιοχής αλλά και κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης όπως κεντήματα και υφαντά. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίσης και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 5000 τίτλους, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα.  Ανάμεσα στα εκθέματα συγκινούν οι επιστολές που είχαν στείλει κάτοικοι του χωριού στις οικογένειές τους πριν εκτελεστούν από τους Ιταλούς το 1942.

Περισσότερα δείτε εδώ